Donderdag 27 april vieren we Koningsdag. We bezoeken bijvoorbeeld (vlooien)markten, drinken drankjes op festivals, kleden ons oranje en eten een oranje tompouce. We hangen de (oranje/rood-wit-blauw) vlag buiten, want dat brengt ons in de oranje sferen. Als je dan toch gaat eten op Koningsdag, waarom dan niet een oranje gerecht? Helemaal binnen thema en ook nog eens heerlijk! Bravo Foods biedt je de receptinspiratie voor oranje gerechten. Wat dacht je van een heerlijke Orange Chicken?
Orange Chicken met sticky rijst
Orange Chicken is weliswaar een van oorsprong Amerikaans Chinees gerecht, maar ook in Nederland wordt het steeds vaker voorgeschoteld. De combinatie van krokante kip met een heerlijke sinaasappelsaus zorgt voor een heerlijk fris & zoet gerecht. Serveer de Orange Chicken met gekookte Bravo rijst en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel! En ook nog eens met een leuke oranje kleur, perfect voor Koningsdag!
Dit recept is voor vier personen
Ingrediënten voor de kip
- 600 gr kip
- 1 ei
- 5 gr zout
- 2 gr zwarte peper
- 60 gr bloem
- 60 gr maizena
- Zonnebloemolie
Ingrediënten voor de saus
- 25 ml olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr witte ui
- 3 gr cayennepeper
- 3 gr gemberpoeder
- 3 gr paprikapoeder
- 1 gr zwarte peper
- 150 ml sinaasappelsap
- 15 ml azijn
- 60 gr sojasaus
- 4 gr sinaasappelrasp
- 60 gr kristalsuiker
- 100 ml water
- 20 g maïzena
Ingrediënten voor de rijst
- 450 ml water
- 300 gr Bravo Pandanrijst
- Garnering: sesamzaadjes en lente ui
Bereidingswijze
Kip
- Snijd de kip in stukken.
- Kluts een ei.
- Voeg de geklutste ei, 5 gr zout en 1 gr zwarte peper toe.
- Meng samen en laat het 15 minuten intrekken.
- Haal de kipstukjes door de bloem en maïzena heen.
- Verhit een laag zonnebloemolie in een ruime steelpan.
- Bak de kip gaar.
- Laat de kip uitlekken en zet opzij.
Saus
- Verhit 25 ml olijfolie in een pan.
- Snipper de ui en knoflook fijn.
- Voeg de knoflook en ui toe aan de pan.
- Voeg na 3 minuten de 3 gr cayennepeper, 3 gr gemberpoeder, 3 gr paprikapoeder, 1 gr zwarte peper, 150 ml sinaasappelsap, 15 ml azijn, 60 gr sojasaus, 4 gr sinaasappelrasp en 60 gr kristalsuiker toe.
- Roer de ingrediënten door elkaar.
- Kook alles samen tot het borrelt.
- Voeg de kip aan de saus toe en bak dit mee.
- Meng 20 gram maïzena met water tot een homogeen mengsel.
- Voeg het mengsel toe aan de pan met saus en kip tot het indikt.
Rijst
We gebruiken pandanrijst, om een sticky rijst te creëren.
- Breng 450 ml water aan de kook
- Voeg de 300 gram Bravo pandanrijst toe.
- Kook de rijst gaar in 12-15 minuten.
Dien het bord op met een schep rijst, en de Orange chicken. Naar wens kun je nog garneren met lente-ui en sesamzaadjes. Eetsmakelijk!
Rijstcoupe rood-wit-blauw
We schreven al eens eerder over rijstdesserts. Want ook met rijst kun je uitstekende desserts bereiden. Deze rijstcoupe ziet er als een feestje uit, en past ook nog eens goed bij een feestje! Koningsdag vieren we niet alleen met de kleur oranje, maar ook met de kleuren rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag! Hoe leuk is het om deze kleuren terug te laten komen in een vrolijke rijstcoupe?
Ingrediënten
- 100 gram Tosya rijst
- 100 ml koffieroom
- 500 ml volle melk
- 1 vanille stokje
- 40 gram suiker
- 150 gram blauwe bessen
- 150 gram rood fruit
- 4 (doorzichtige) coupes
Bereidingswijze
- Verwarm op een laag vuur de halve liter volle melk.
- Snijd het vanillestokje open en voeg toe aan de halve liter volle melk.
- Verwarm dit samen 10 minuten.
- Haal het vanillestokje er uit en voeg de koffieroom toe.
- Voeg daarna de Bravo Tosya rijst toe.
- Breng dit al roerend aan de kook en laat de rijst zachtjes 15 minuten zonder deksel koken.
- Laat de roomrijst afkoelen en voeg naar wens suiker toe.
- Nu gaan we de coupes opmaken, begin met het verdelen van de blauwe bessen over de vier (doorzichtige) coupes.
- Voeg daarna de roomrijst toe.
- Stamp het rode fruit fijn in een kom en voeg naar wens suiker toe.
- Breng als laatste een laagje rood fruit aan op de roomrijst en je hebt een kleurrijke, rood-wit-blauwe coupe met roomrijst!
Eetsmakelijk!
Tot slot wensen we je een fijne Koningsdag! Benieuwd naar meer receptinspiratie? Kijk dan hier.