Basmati rijst

Aromatische langgraan rijst

Basmati rijst

Basmati is een droogkokende rijst met extra lange korrels. Basmati rijst heeft een aromatische en nootachtige smaak. Het bevat meer calorieën in vergelijking met gewone witte rijst.

Basmati staat bekend om de bijzondere smaak en het aroma. Lange korrels blijven gescheiden en worden niet plakkerig. Tijdens het koken zet de basmati rijst uit en kan het tot twee keer zo groot worden. 

Basmati is uiterst geschikt geschikt voor het maken van een beroemd gerecht: ‘Pilav’ en allerlei Indianse recepten. 

Waar komt Basmati rijst vandaan?

Basmati rijst wordt verbouwd aan de voet van het Himalaya-gebergte in India en Pakistan. Basmati is een geregistreerde en beschermde merknaam.

De voordelen van Basmati rijst:

Hoe Basmatirijst koken?

De beste verhouding tussen water en rijst is 1,5:1 (1 kopje rijst / 1,5 kopjes water). De optimale kooktijd voor basmatirijst is 12/15 minuten. Voor een nootachtige smaak en niet-kleverige rijst, laat je de rijst nog 10 minuten in het water staan na het koken.

Gele rijst met pittige kipreepjes en frisse yoghurtdressing

Ingrediënten:

  • 300 gram Bravo basmati rijst
  • 400 gram kipfilet
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl sambal
  • 2 tl kurkuma
  • 0,5 tl-chilipoeder
  •  1 teentje knoflook
  • 1 gele ui
  • 2 el olie
  • 2 el saffraan
  • 30 gram verse munt
  • 400 gram Griekse yoghurt
  • 1/4 komkommer
  • 10 gram verse koriander
  • 0,5 tl gemalen mosterdzaad
  • Snufje peper & zout
ramadan-recept-3

Bereidingswijze:

  1. Snijd de kipfilet in reepjes en leg deze in een schaal.
  2. Snipper de ui en knoflook fijn.
  3. Voeg de eetlepel paprikapoeder, theelepel sambal, 2 theelepels kurkuma, een halve eetlepel chilipoeder toe aan de kipfilet reepjes. Roer dit goed door. 
  4. Verwarm in een ruime koekenpan 2 eetlepels olie en voeg de gesnipperde ui en knoflook toe. Bak de ui glazig.
  5. Voeg aan de pan de gemarineerde kipreepjes toe en bak deze gaar. Neem de koekenpan van het vuur. 
  6. Breng 450 ml water met 2 eetlepels saffraan aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de 300 gram basmati rijst toe. 
  7. Kook de basmati rijst 12-15 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid. 
  8. Giet de rijst af en laat de rijst 10 minuten met de deksel op de pan staan. 
  9. Snijd 15 gram verse munt klein, en schep deze door de gekookte rijst heen. 
  10. Schep de 400 gram Griekse yoghurt in een kom met 0,5 theelepel gemalen mosterdzaad.
  11. Snijd de komkommer in kleine stukjes en hak de overige 15 gram verse munt en 15 gram verse koriander fijn.
  12. Voeg de gesneden komkommer en kruiden bij de yoghurt en roer goed door elkaar.
  13. Voeg naar smaak peper & zout toe.
  14. Serveer de gemarineerde kip over de gele rijst en serveer de frisse yoghurtsaus los naast het gerecht.
Eetsmakelijk!