Vandaag start officieel de (astronomische) zomer en dat betekent automatisch dat vandaag de langste dag van het jaar is! Om de zomer te vieren, en te genieten van de langste dag van het jaar, hebben wij een heerlijk zomers driegangenmenu met onze rijstfavorieten gemaakt! Vier jij de zomer en geniet jij met ons mee?
Starter
Dit keer kiezen we niet traditioneel voor een rijstsoep, want de tempraturen stijgen buiten en dat betekend een licht voorafje. Onze favoriet bij de borrel (schenk vooral je favoriete drankje koud in) zijn risottoballetjes, ofwel arancini. Risottoballetjes zijn eenvoudig te maken en de perfecte bite om een diner mee te starten!
Ingrediënten
- 250 gram Bravo Tosya rijst
- 1 tablet groentebouillon
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 50 gram doperwten
- 150 gram uitgelekte mozzarella
- Half bosje basilicum
- 175 gram bloem
- 1 ei
- 300 gram paneermeel
- Peper & zout
Bereidingswijze
- Doe de risottorijst met de bouillontablet in een pan met 800 ml water.
- Breng de pan aan de kook, draai het vuur omlaag zodra het water kook en laat al het water opnemen door de rijst.
- Voeg de doperwten toe.
- Breng de rijst op smaak met peper en zout, voeg ook de geraspte Parmezaanse kaas toe.
- Snijd 12 blokjes van de mozzarella.
- Laat de rijst volledig afkoelen.
- Roer de gehakte basilicum door de rijst heen.
- Maak van het rijstmengsel bolletjes.
- Maak een gaatje in elk bolletje en stop daar een stukje mozzarella in.
- Maak balletjes van alle rijst.
- Verwarm olie in een frituurpan tot 180°C.
- Klop de bloem, het ei en 150 ml water tot een dik beslag.
- Strooi het paneermeel in een kom.
- Doop alle risottoballetjes in het beslag en lek de balletjes goed uit.
- Haal daarna alle bolletjes door de kom met paneermeel.
- Zorg dat alle rijstballetjes goed bedekt zijn met het paneermeel.
- Frituur de risottoballetjes (arancini) in circa 8 minuten goudbruin.
- Je kunt de arancini zowel koud als warm serveren!
Hoofdgerecht
Voor het hoofdgerecht kiezen we een combinatie van frisse groenten met een pittige zalmfilet, in een heerlijke poke bowl! Poke bowls zijn uitstekend bij het warme weer, je kunt er voor kiezen om de poke bowl zowel koud als warm te eten. Poke bowls zien er daarnaast ook nog eens heel vrolijk uit, waardoor je, je helemaal in zomerse sferen waant!
Ingrediënten
- 400 gram gerookte zalmfilet
- 300 gram Bravo Pandan rijst
- 2 avocado’s
- 1 citroen
- 100 gram peen julienne
- 1 komkommer
- 150 gram edamame boontjes
- 2 el Citrus dressing
- 2 lente-ui
- Sesamzaadjes
- 2 el wasabi mayonaise
- 2 el olijfolie
Bereidingswijze
- Breng 500 ml water aan de kook.
- Kook de Bravo Pandan rijst in 15 minuten gaar.
- Verdeel de rijst over vier diepe borden.
- Rasp de komkommer fijn.
- Hak de lente-ui fijn.
- Maak een salade door de fijn geraspte komkommer, peen julienne, edamame boontjes, lente-ui en de Citrus dressing met elkaar te mengen.
- Voeg aan elk bord een flinke schep van de salade toe.
- Snijd de gerookte zalmfilet in blokjes en smeer in met een mengsel van 2 el olijfolie en 2 el wasabi mayonaise.
- Verdeel de blokjes gerookte zalmfilet over de borden.
- Snijd de avocado’s in reepjes en verdeel over de borden.
- Snijd schijfjes van de citroen en verdeel over de borden.
- Garneer de poke bowls met sesamzaadjes en naar wens sojasaus.
Dessert
Save the best for last! Normaal kiezen we voor een lekkere rijstpudding met kaneel, maar met het warme weer is dit wellicht niet het passende dessert. Bij zomer denken wij aan fruit en cocktails: daarom hebben wij het recept voor een heerlijke Pina Colada-rijsttaart met kokosmelk en ananas! Een waar feestje op je bord. Met dit bijzondere dessert verras je zeker weten al je gasten!
Ingrediënten
- 150 ml halfvolle melk
- 2 eieren
- 75 gram suiker
- 1 blik ananasschijven
- 25 gram roomboter
- 125 gram Bravo Tosya rijst
- 400 ml kokosmelk
- 2 el gemalen kokos
- 100 gram amandelmeel
- 1 springvorm (24 cm)
- 1 keukenmachine of mixer
Bereidingswijze
- Breng de 400 ml kokosmelk en 150 ml halfvolle melk aan de kook.
- Voeg de rijst toe en laat het op zacht vuur 12 minuten koken.
- Laat de rijst afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en sluit de vorm.
- Rooster in een droge koekenpan de helft van de gemalen kokos lichtbruin. Schep dit door de rest van de gemalen kokos.
- Klop in een keukenmachine de eieren met 50 gram suiker lichtgeel en romig.
- Schep het eimengsel en amandelmeel door de rijst.
- Verdeel het beslag over de bodem van de springvorm.
- Bak de taart in de voorverwarmde oven in 30 minuten goudgeel.
- Giet de ananasschijven af en vang het sap op.
- Dep de ananasschijven droog met keukenpapier.
- Smelt de boter in een koekenpan en bak de ananasschijven aan beide kanten bruin.
- Bestrooi de ananasschijven met de resterende 25 gram suiker en schenk het opgevangen ananassap in de pan.
- Laat het vocht inkoken tot een stroperige siroop. Keer tussendoor de ananasschijven om.
- Neem de pan met de ananasschijven en de siroop van het vuur. Haal de ananasschijven uit de pan en halveer drie van de ananasschijven.
- Schenk de siroop over de gebakken taart. Leg de ananasschijven aan de randen van de taart en garneer de taart met de kokos.
Hopelijk hebben we je geïnspireerd om de keuken in de duiken en een heerlijk diner op tafel te zetten! Nodig je familie en vrienden uit en vier de zomer!
Benieuwd naar meer receptinspiratie? Neem dan hier een kijkje.