Nederland staat bekend om stampotten: aardappels, stamppotgroenten en een lekkere jus. Op 24 oktober vieren we Nationale Boerenkool Dag! Sinds een aantal jaar vieren we in Nederland ook deze dag, want Nederland staat bekend om boerenkool stamppotten! Maar, naast een stamppot met boerenkool, zijn er ook nog ontzettend veel andere gerechten te creëren met boerenkool. Daarnaast zit boerenkool bomvol gezonde voedingsstoffen. Boerenkool bevat veel vezels (4,9g per 100g), heeft een hoog gehalte aan ijzer en calcium en bevat veel vitamine A,C en K. Ook wij vieren Nationale Boerenkool Dag en we bieden dé inspiratie om boerenkool eens op een andere manier te verwerken in gerechten. Lees snel verder!
Boerenkool ”rijst” stamppot
Voor vier personen
Ingrediënten
- 300 gram Bravo Parboiled rijst
- 3 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 3 rode uien
- 500 gram grof gesneden boerenkool
- 3 el balsamicoazijn
- 1 rookworst (ca. 285 gram)
- 150 gram Griekse yoghurt
- 2 el grove mosterd
- Peper & zout
Bereidingswijze
- Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook.
- Voeg, zodra het water kookt, de Bravo parboiled rijst toe en kook de rijst gaar in 15 minuten.
- Snijd de knoflook fijn en de uien in dunne ringen.
- Verwarm de 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
- Bak de knoflook en uienringen totdat deze glazig zien.
- Voeg in delen de boerenkool toe aan de pan en roerbak tot de boerenkool gaat slinken.
- Verdeel 2-3 eetlepels water, 3 el balsamicoazijn en peper en zout over de boerenkool.
- Smoor de boerenkool afgedekt in 8 minuten zachtjes gaar.
- Snijd de rookworst in plakjes en rooster ze in een grillpan.
- Roer in een schaaltje de Griekse yoghurt en mosterd tot een sausje.
- Serveer de rijst in diepe borden en schep de boerenkool met rookworst bovenop.
- Serveer de mosterdsaus in een apart bakje.
- Eetsmakelijk!
Rijstsalade met tonijn, boerenkool en pistachenoten
Voor vier personen
Ingrediënten
- 300 gram Bravo witte rijst
- 300 gram tonijnstukken in olijfolie uit blik
- 2 el sojasaus
- 1 tl vloeibare honing
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl chilivlokken
- 1 citroen
- 30 gram verse platte peterselie
- 400 gram cannellini
- 150 gram gesneden boerenkool
- 500 gram cherrytomaten
Bereidingswijze
- Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook.
- Kook de Bravo witte rijst in 12-15 minuten gaar.
- Laat de rijst afkoelen.
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 4 minuten.
- Neem de pistachenoten uit de pan en laat ze afkoelen.
- Hak de pistachenoten fijn.
- Laat de tonijn uitlekken en vang de olie op.
- Leg ook de cannellini bonen uit.
- Voeg in een aparte kom de sojasaus, 4 el van de tonijn olijfolie, de honing, komijn en chilivlokken samen. Roer goed door.
- Maak de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit.
- Voeg de citroenrasp en sap toe aan de dressing.
- Snijd de peterselie fijn en roer dit ook door de dressing.
- Meng de boerenkool met de witte rijst en de dressing.
- Halveer de cherrytomaten en verdeel over de salade.
- Verdeel ook de fijngehakte pistachenoten, uitgelekte cannellini bonen en de uitgelekte tonijn over de rijstsalade.
- Eetsmakelijk!
Vier jij ook Nationale Boerenkool Dag met een lekker boerenkool recept? Laat het ons weten in de reacties! Neem voor meer receptinspiratie hier een kijkje.