Sinterklaas is weer in het land, vele kinderen zitten elke avond voor de buis om naar het Sinterklaasjournaal te kijken. Vol bewondering zien ze sint en piet cadeautjes inpakken en uitdelen. Wellicht word Sinterklaas bij jullie thuis ook gevierd, al dan niet vieren jullie pakjesavond tijdens de andere feestdagen zoals kerst. Tijdens het uitpakken van de cadeautjes, kunnen lekkere hapjes uiteraard niet ontbreken. In dit artikel inspireren we jou met de lekkerste hapjes!
Rijstempanada’s
Ingrediënten voor 10 hapjes
- 200 gram Bravo witte rijst
- 1 pakje diepvries bladerdeeg
- 3 el olijfolie
- 2 kleine uitjes
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram kastanjechampignons
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- 100 gram hamreepjes
- 3 el verse peterselie
- 1 losgeklopt ei
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
- Snipper de uitjes fijn en hak de knoflook fijn.
- Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg zodra het water kookt de Bravo witte rijst toe.
- Kook de Bravo witte rijst in 12-15 minuten gaar.
- Snijd de kastanjechampignons in reepjes.
- Breng in een koekenpan de 3 el olijfolie aan en bak hierin de uitjes en knoflook glazig.
- Voeg de kastanjechampignons toe en bak deze gaar.
- Breng het mengsel op smaak met de gerookte paprikapoeder.
- Voeg daarna de gekookte rijst, hamreepjes en peterselie toe aan het groentemengsel en roer goed door.
- Schep op elk plakje bladerdeeg een flinke hoeveelheid van het rijstmengsel, maar zorg ervoor dat je het bladerdeeg nog wel kunt vouwen.
- Sla de bladerdeeg dubbel tot driehoekjes, maak de randen vochtig en druk ze goed dicht met een vorm. Bestrijk de bovenkant van de empanada’s met losgeklopt ei.
- Leg de empanada’s op een bakplaat en bak de empanada’s in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Kruidnoten muffins
Zoete hapjes mogen uiteraard niet ontbreken, deze kruidnoten muffins zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook nog eens ontzettend eenvoudig om te maken!
Ingrediënten voor 12 stuks
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 250 ml slagroom
- 2 eieren
- 100 gram suiker
- 2 theelepels koek & speculaas kruiden
- 1 theelepel kaneel
- 125 gram kruidnoten
- Muffinpapiertjes
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Voeg de slagroom en suiker toe aan een kom en klop dit met een garde door elkaar.
- Kluts de eieren, en voeg dit toe aan het mengsel. Voeg ook de koek & speculaaskruiden en kaneel toe aan het mengsel.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en bakpoeder bij het mengsel.
- Spatel het mengsel goed door.
- Hak de kruidnoten fijn, of stop ze in een afgesloten zak en sla ze fijn.
- Voeg 2/3 deel van de kruidnoten toe aan het beslag en schep dit goed door.
- Vul de muffinvormpjes met het beslag en verdeel de overige kruidnoten over de muffins.
- Bak de muffins in ongeveer 20 minuten gaar in de oven.
Pittige rijstkroketjes met kaas
The best of both worlds, pit en kaas in een hapje!
Ingrediënten
- 300 gram Bravo parboiled rijst
- 2 eieren
- 1 rode peper
- 200 gram oude kaas
- 3 el verse peterselie
- 50 gram geschaafde amandelen
- 5 el tarwebloem
- 60 gram paneermeel
- Frituurolie/frituur
Bereidingswijze
- Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg de Bravo parboiled rijst toe.
- Kook de Bravo parboiled rijst gaar in 12 minuten.
- Splits de 2 eieren.
- Hak de rode peper fijn en verwijder de zaadlijsten.
- Hak de oude kaas in kleine blokjes.
- Schep de rijst in een kom, voeg de oude kaas blokjes, peterselie, geschaafde amandelen, rode peper en eidooiers toe.
- Breng dit geheel op smaak met peper, zout en voeg naar wens nog wat extra chilipoeder toe.
- Meng dit geheel goed door elkaar.
- Strooi de bloem in een diep bord.
- Klop de eiwitten kort los en schenk ze in een tweede bord.
- Strooi in een derde diep bord de paneermeel.
- Vorm van het rijstmengsel 16 kleine kroketjes.
- Wentel de kroketjes eerst door het bloem, daarna door het eiwit en sluit af met het paneermeel.
- Leg de kroketjes minimaal een uur in de vriezer, alvorens je ze gaat bakken.
- Verhit olie in een frituurpan tot 180 graden en bak de rijstkroketjes in 4 minuten goudbruin.
Pepernoten tiramisu (zonder alcohol)
Ingrediënten voor 4 porties
- 120 ml espresso (laat 1 lepel honing in de espresso oplossen)
- 100 gram mascarpone
- 20 gram suiker
- 100 gram vanillevla
- 100 gram volle kwark
- 150 gram chocolade kruidnoten
- 40 gram geraspte amandelschaafsel
- 50 gram geraspte pure chocolade
Bereidingswijze
- Klop de mascarpone en suiker door elkaar met een handmixer, klop dit mengsel luchting.
- Schep de volle kwark en vanillevla bij het mengsel en klop dit met een handgarde luchting.
- Zet het mengsel weg in de koelkast, minimaal 20 minuten.
- Dompel, zodra de koffie volledig is afgekoeld, de kruidnoten onder in de koffie.
- Gebruik een eetlepel om de kruidnoten weer uit de koffie te halen.
- Verdeel de helft van de pepernoten over de glaasjes.
- Lepel de helft van het mascarponemengsel over de glaasjes met pepernoten.
- Maak nog een laagje met de pepernoten en het mascarponemengsel.
- Laat de tiramisu nu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
- Strooi voor het serveren nog de geraspte amandelschaafsel en geraspte pure chocolade over de glaasjes.
Wij wensen jullie veel plezier bij het vieren van pakjesavond, onder het genot van lekkere hapjes! Benieuwd naar meer receptinspiratie? Neem dan hier een kijkje.