Dip & smeer er op los met hummus!

Op 13 mei is het wereld hummus dag. De dag waarop we met zijn allen kunnen genieten van de smaak van kikkererwten. Hummus wordt vooral in het Midden-Oosten gegeten, maar ook in Nederland is hummus steeds populairder! Smeer het op een crackertje, als dip op de borrelplank, of als dressing door een salade. Hummus is een zeer veelzijdig product en wij delen drie heerlijke recepten met je!  

We beginnen met de basis; vanuit daar kun je alle kanten op. Een ‘’basis’’ hummus is in een handomdraai gemaakt. Wij bieden je het recept voor een perfecte basis hummus!

Ingrediënten

  • 400 gram kikkererwten (uitgelekt)
  • 3 el Tahini
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el komijn
  • Sap van een halve citroen
  • 2 el olijfolie
  • Peper & zout

Bereiding

  1. Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat ze uitlekken.
  2. Voeg de kikkererwten, 3 el tahini, 2 teentjes knoflook, 1 el komijn, het sap van een halve citroen, 1 el olijfolie en peper & zout toe aan een hoge beker.
  3. Pureer het mengsel met een staafmixer tot een gladde hummus. Indien het mengsel te stevig blijft, kun je wat kikkererwtsap toevoegen.
  4. Schep de hummus in een kom en bestrooi met 1 el olijfolie.
Buddha bowl

Dit recept is voor vier personen

Ingrediënten

  • 300 gram Bravo Basmati rijst
  • 400 gram hummus (zie recept hierboven)
  • 150 gram cherry tomaten
  • 1 gele paprika
  • 1 rode kool
  • 2 avocado’s
  • 3 stengels bosui
  • 400 gram gerookte kip
  • 100 gram walnoten
  • 1 citroen
  • Garnering: Sesamzaadjes

Bereidingswijze

  1. Bereid de hummus volgens het recept hierboven.
  2. Breng 450 ml water aan de kook.
  3. Voeg de 300 gram Bravo Basmati rijst toe.
  4. Kook de rijst in 12-15 minuten gaar.
  5. Was de groenten.
  6. Halveer de cherrytomaten.
  7. Snijd de gele paprika in smalle reepjes.
  8. Snijd de rode kool in smalle reepjes.
  9. Snijd de avocado in reepjes.
  10. Hak de bosui fijn.
  11. Snijd de gerookte kipfilet in plakken.
  12. Halveer de citroen in partjes.
  13. Hak de walnoten fijn.
  14. Verdeel de rijst over vier diepe borden.
  15. Leg in elke hoek van het bord een groenten en kip.
  16. Garneer met de bosuitjes, sesamzaadjes en gehakte walnoten.
  17. Serveer de hummus naast de bowl als dip of verdeel de hummus over de bowl voor een heerlijke dressing.
  18. Serveer de citroenpartjes bij de bowl voor een frisse smaak.

Eetsmakelijk!

Roze bieten hummus

Ingrediënten

  • 2 gekookte rode bieten
  • 400 gram kikkererwten (uitgelekt)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el komijn
  • 3 el tahin
  • Sap van een halve citroen
  • 1 el granaatappelazijn
  • 3 el olijfolie
  • 100 gram granaatappelpitjes
  • Zout & peper

Bereidingswijze

  1. Snij de rode bieten in blokjes.
  2. Doe de rode bieten, 400 gram kikkererwten, 2 teentjes knoflook, 1 el komijn, 3 el tahin, sap van een halve citroen, 1 el granaatappelazijn, 2 el olijfolie en zout & peper in een hoge beker.
  3. Blend het geheel met een (staaf)mixer.
  4. Voeg de hummus toe aan een diepe kom en verdeel de granaatappelpitjes en 1 el olijfolie.
  5. Geniet ervan! Heerlijk als dip met crackers of op de borrelplank.

Benieuwd naar meer inspiratie? Neem dan hier een kijkje.