International Fried Chicken Day!

Op 6 juli is het in Amerika International Fried Chicken Day. Hoe Fried Chicken Day ontstaan is, is nog onduidelijk. Wellicht is het een commerciële truc van fastfoodketens. Vroeger was kip een echt dure delicatesse en werd de gefrituurde variant vooral gegeten tijdens bijzondere gelegenheden. Door de opkomst en ontwikkeling van de veehouderij werd kippenvlees een stuk toegankelijker.

Gefrituurde kip klinkt wellicht niet zo bijzonder, toch is dat het zeker! Je kunt eindeloos variëren met fried chicken. Zoals met kippendijen, drumsticks of filets. Het geheim voor een mals stukje kip zit hem in de voorbereiding. Door het kippenvlees minstens 24 uur te weken in karnemelk wordt het kippenvlees boterzacht. Karnemelk zorgt er daarnaast ook voor dat de kip niet uitdroogt tijdens het frituren.

Een ander geheim zit hem ook in de bereiding: het gebruik van de juiste kruidenmix. Fastfoodketens hebben vaak hun eigen geheime kruidenmix voor gefrituurde kip, en veel Amerikaanse families hebben ook hun eigen recept. Meestal bestaan de kruidenmixen uit cayennepeper, paprikapoeder, knoflookpoeder, oregano en zwarte peper. Maar laat vooral je creatieve brein zijn vrije loop en experimenteer er op los!

Hoe zorg je voor een krokant laagje op de kip?

Natuurlijk draait het bij fried chicken om een lekker knapperig laagje om het vlees heen. De kip paneer je in een mengsel van bloem en kruiden. Om te zorgen dat de bloem blijft plakken, gebruik je een ei. Indien je nog meer wilt experimenteren voor de ultieme crunch, kun je een hack gebruiken van veel chefs: maismeel!

Om International Fried Chicken Day te vieren hebben we uiteraard een lekker recept met krokante kip, een fijne dressing en frisse rijst!

Krokante kip met frisse limoenrijst

Dit recept is voor vier personen

Ingredienten
Voor de kip
  • 450 gram kippendijen
  • 300 ml karnemelk
  • 150 gram bloem
  • 40 gram maismeel
  • 2 eieren
  • 0,5 el zout
  • 0,5 el peper
  • 0,5 el paprikapoeder
  • 0,5 el bakpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 0,5 tl chilivlokken
Voor de saus
  • 6 el ketchup
  • 2 el gochujang (te vervangen voor ketchup met chilipoeder)
  • 5 el sojasaus
  • 3 el zoete ketjap
  • 2 el honing
  • 2 el bruine suiker
  • 1,5 el sesamolie
  • 1 el sesamzaad
  • 3 tenen knoflook
  • 2 cm gember
De rijst
  • 300 gram Bravo Basmati rijst
  • 2 limoenen
Bereidingswijze
  1. Snijd de kip in reepjes of blokjes.
  2. Marineer de kip met de karnemelk en peper en zout. Laat dit minstens 24 uur marineren.
  3. We starten met het maken van de kruidenmix.
  4. Meng 0,5 el zout, 0,5 el peper, 0,5 el paprikapoeder, 0,5 el bakpoeder, 1 tl knoflookpoeder en 0,5 el chilivlokken door elkaar.
  5. Haal de kip uit de karnemelk marinade en dep lichtjes droog.
  6. Verdeel de kruidenmix over de kip heen, zorg dat elk stukje goed bedekt is.
  7. Verwarm een koekenpan met een flinke laag olie of een frituurpan voor op 180 graden.
  8. Meng de 150 gram bloem en 40 gram maïzena met elkaar.
  9. Kluts de twee eieren in een aparte kom.
  10. Haal de stukjes kip eerst door de geklutste eieren en daarna door het bloemmengsel. Zorg dat elk stukje kip rijkelijk bedekt is.
  11. Bak de kip af in de frituurpan of koekenpan, tot ze een mooie bruine kleur hebben.
  12. Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
  13. Breng een ruime pan met water aan de kook.
  14. Kook de Bravo Basmati rijst af in 12-15 minuten.
  15. Laat de Bravo Basmati rijst nagaren met de deksel op de pan
  16. Snijd de limoenen doormidden en pers 1 limoen uit boven de pan met rijst.
  17. Snijd van de andere limoen plakjes.
  18. Maak de saus voor de kip, dit doen we door alle ingrediënten (op het sesamzaad na) voor de saus samen te voegen in een pan. De knoflook persen we uit en de gember raspen we.
  19. Breng het geheel aan de kook en laat het een aantal minuten koken.
  20. Verdeel de saus over de kip en zorg ervoor dat elk stukje kip goed bedekt is.
  21. Verdeel de rijst over de borden samen met de kip en garneer met de schijfjes limoen en sesamzaadjes.
  22. Eetsmakelijk!

Hopelijk hebben we jou geïnspireerd om aan de slag te gaan en te genieten op International Fried Chicken Day! Benieuwd naar meer receptinspiratie? Neem dan hier een kijkje.