Klassieke rijstevlaai

Rijstevlaai is een echte klassieker onder de vlaaien, die vooral in Limburg wordt gegeten. Rijstevlaai bestaat altijd uit een bodem en de rijstvulling. Ook de rijst van Bravo Foods is uitstekend geschikt voor het bereiden van een heerlijke rijstevlaai. Er zijn veel variaties mogelijk bijvoorbeeld; rijstevlaai met (rood) fruit, chocolade en slagroom. Bravo Foods is de keuken ingedoken om een heerlijke rijstevlaai te maken, en wij delen graag dit heerlijke recept met je!

Hoe maak ik een rijstevlaai?

Het maken van een rijstevlaai vergt wat meer tijd en moeite, maar het resultaat is dan ook een prachtige rijstevlaai! Een echt feestje op je bord.

Voor het maken van een rijstevlaai heb je de volgende ingrediënten nodig:

Bodem

  • 200 gr bloem
  • 5 gr droge gist
  • 30 gr gesmolten roomboter
  • 45 gr ei
  • 15 gram suiker
  • 70 ml melk (kamertempratuur)
  • Snufje zout

Vulling

  • 700 ml volle melk
  • 115 gr Tosya rijst
  • 100 gr suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 2 eieren (opgeklopt)

Topping

  • 400 ml slagroom
  • 3-4 el suiker
  • Chocoladeschaafsel of krullen ter garnering

Bereiding bodem

  1. Begin met het maken van de bodem. Om de bodem te maken voeg je de bloem, gist, suiker en zout toe aan een kom. Roer dit door elkaar.
  2. Voeg dan de ‘’natte’’ ingrediënten toe. Voeg de gesmolten boter, ei en de melk toe.
  3. Kneed het tot een zacht en soepel deeg.
  4. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is, dit duurt ongeveer een uur.
  5. Als het deeg in volume verdubbeld is, kneed je het tot een bal. Druk de lucht eruit en maak in de taartbodem een goede, dikke bodem.
  6. Verwarm de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte).
  7. Prik wat gaatjes in de deegbodem, en laat hem afgedekt een kwartier staan.

Vulling

  1. Nu ga je aan de slag met het maken van de vulling. Doe de melk en het vanille extract in een pan, breng het aan de kook en voeg dan de rijst en suiker toe.
  2. Roer het mengsel door elkaar en breng weer aan de kook.
  3. Zet het vuur dan laag en laat de rijst inkoken. Blijf tijdens het koken goed roeren, zodat de rijst niet aanbrandt.
  4. Haal de pan van het vuur en roer de opgeklopte eieren door het rijstmengsel.
  5. Voeg het mengsel toe aan de taartbodem.
  6. Bak de vlaai in 25-30 minuten op 190 graden.
  7. Laat de taart afkoelen.

Garnering

  1. Als de taart helemaal is afgekoeld, is het tijd om de slagroom aan te brengen.
  2. Klop de slagroom met de suiker op en breng aan op de vlaai.
  3. Garneer nog met chocoladeschaafsel, dit kun je ook zelf raspen met een kaasschaaf van de platte kant van een chocoladereep.

Hopelijk heb je veel plezier gehad in het bereiden van de rijstevlaai, nu komt het lekkerste (waarschijnlijk ook leukste) deel, de rijstevlaai proeven! Eetsmakelijk!