In de week van 6 maart t/m 12 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Tijdens deze week wil men graag de consument op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees en zuivel eten, en de consument laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel heeft als doel om, samen met een collectief van bedrijven in de voedingsindustrie, een wezenlijke bijdrage te leveren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen. Bravo Foods biedt je graag receptinspiratie om tijdens deze week een veganistisch recept uit te proberen! Hieronder lees je meer over smaakvolle receptinspiratie.
Recept 1: Veganistische gele rijst met kikkererwt, dadel en frisse granaatappel
Ben je op zoek naar een zoet, maar ook fris gerecht? Dan is dit veganistische rijstgerecht met dadels, kikkererwten en frisse granaatappel zeker het proberen waard! Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten voor de gele rijst
- 300 gram Bravo Foods Parboiled rijst
- 2 el saffraan
- 20 gram verse munt
- 250 gram kikkererwten
- 15 dadels
- 2 granaatappels
- 2 limoenen
- 1 el olijfolie
- Zout
Bereidingswijze
- Voeg 900 ml water toe aan een pan. Zodra het water kookt, voeg je de 300 gram parboiled rijst en 2 eetlepels saffraan toe.
- Kook de rijst 15 minuten.
- Giet de rijst af en laat de rijst met de deksel op de pan voor 10 minuten staan.
- Giet de kikkererwten af en dep ze droog met een schone theedoek.
- Zet een koekenpan op het fornuis en voeg een eetlepel olijfolie aan de koekenpan toe.
- Bak de kikkererwten met een snuf zout in de koekenpan tot ze krokant worden.
- Haal de koekenpan van het vuur.
- Snijd de verse munt en dadels in smalle reepjes.
- Snijd de granaatappels open en haal de pitjes los, leg deze apart.
- Schep de verse munt, dadelreepjes, granaatappelpitjes en kikkererwten door de gele rijst.
- Verdeel de gele rijst over vier borden.
- Snijd de limoenen in partjes en garneer de borden.
Dit gerecht is niet alleen warm lekker, maar ook prima koud te eten. Eetsmakelijk!
Recept 2: Veganistische gele curry met crispy tofu
Ben je op zoek naar een pittige curry met crispy tofu? Probeer dan dit recept! Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten voor de rijst
- 300 gram Bravo Foods pandanrijst
- 4 limoenen
- Stengel bosui
Ingrediënten voor de crispy tofu
- 600 gram tofu
- 3 el maïzena
- 2 teentje knoflook
- 2 tl gemberpoeder
- 2 el kerriepoeder
- 4 el zonnebloemolie
Ingrediënten voor de gele curry
- 70 gram kruidenpasta gele curry
- 200 ml kokosmelk
Bereidingswijze
- Gebruik 300 gram rijst voor vier porties. Week de pandanrijst 30 minuten voor in 450 ml water, breng dit na 30 minuten aan de kook. Kook de pandanrijst 15 minuten.
- Rol de tofu in een theedoek, leg er iets zwaars op en laat de tofu 30 minuten uitlekken.
- Haal de tofu na 30 minuten uit de theedoek en snijd de tofu naar wens in reepjes of blokjes.
- Hak de 2 tenen knoflook in kleine stukken.
- Voeg de 3 el maïzena, 2 el kerriepoeder, 2 tl gemberpoeder en knoflook toe aan een kom.
- Voeg de gesneden tofu toe aan het mengsel en roer goed door elkaar.
- Verwarm in een pan 4 el zonnebloemolie.
- Bak de tofu krokant in de pan, keer de tofu regelmatig om tijdens het bakken.
- Voeg aan een steelpan 70 gram kruidenpasta gele curry en 200 ml kokosmelk toe. Laat dit mengsel op een laag vuur verwarmen tot een homogeen mengsel. Roer het mengsel tijdens het verwarmen door elkaar.
- Snijd de limoenen in plakjes.
- Snijd de stengel bosui in smalle reepjes.
- Verdeel de rijst over 4 borden, voeg aan elk bord twee lepels gele currysaus toe, verdeel de krokante tofu over de borden en garneer met de limoenpartjes en bosui. Eetsmakelijk!
Recept 3: Thaise groene curry met kokos flatbread
Ben je op zoek naar een heerlijke curry met veganistische kip en home-made kokos flatbread?
Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten voor de rijst
- 300 gram Bravo Foods witte rijst
- 300 gram maiskorrels
- 1 komkommer
- 4 takjes koriander
Ingrediënten voor de kokos flatbread
- 350 g zelfrijzend bakmeel
- Snufje zout
- 200 ml kokosmelk
- 2 el zonnebloemolie
Ingrediënten voor de currysaus
- 70 gram Thaise groene curry pasta
- 200 ml kokosmelk
Ingrediënten voor de vegetarische kip
- 4 plantaardige krokante kipschnitzel
- 2 el zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Gebruik 300 gram Bravo Foods witte rijst voor vier porties.
- Breng 450 ml water aan de kook en voeg de witte rijst toe. Laat dit 12-15 minuten koken.
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout met 200 ml kokosmelk tot een deeg. Kneed het deeg ca. 3 minuten tot het zacht maar niet plakkerig is. Verdeel het deeg in 4 stukken. Rol elk stuk dun uit tot een cirkel van 20 cm.
- Verhit in een pan 2 el zonnebloemolie en bak het flatbread in de pan 2-3 minuten per kant gaar. Houd de broden warm onder een theedoek.
- Verhit in een pan 2 el zonnebloemolie en bak de plantaardige krokante kipschnitzels krokant in de pan.
- Haal de plantaardige krokante kipschnitzels uit de pan en snijd ze in brede reepjes.
- Verhit in een steelpan op laag vuur de Thaise groene curry pasta en 200 ml kokosmelk met elkaar tot een homogeen mengsel.
- Rasp de komkommer in reepjes.
- Verdeel de rijst over de vier borden, voeg aan elk bord de in reepjes gesneden plantaardige krokante kipschnitzels toe en verdeel daaroverheen de Thaise groene curry saus. Garneer het gerecht met de maiskorrels, komkommerreepjes en een takje koriander. Eetsmakelijk!
Benieuwd naar meer receptinspiratie? Bekijk dan onze website voor meer receptinspiratie!