Parboiled
Langgraan rijst, lukt altijd
Parboiled
Parboiled rijst heeft een speciale voorstoom-behandeling ondergaan en is daarna weer terug gedroogd. Parboiled rijst bevat meer calcium en ijzer, dan gewone witte rijst.
Er zijn drie hoofdstappen bij het voorkoken: weken, koken en drogen; voordat de rijst wordt geslepen.
In vergelijking met witte en bruine rijst, heeft parboiled rijst een lagere impact op de bloedsuikerspiegel en is het daardoor geschikt voor mensen met bijvoorbeeld diabetes.
Waar komt Parboiled rijst vandaan?
Parboiled rijst komt oorspronkelijk uit India. Wetenschappers Rogers en Huzenlaub bedachten een nieuwe vorm van voorkoken en vonden een manier om daarmee meer voedingsstoffen in rijst te bewaren. Door het proces bedachten ze dat de rijst harder werd en resulteerde in een hogere maalopbrengst met minder breuk. Tegenwoordig komt parboiled rijst uit veel verschillende landen.
Voordelen van Parboiled rijst:
- Bron van ijzer en calcium
- Geschikt voor alle soorten diëten
- Vol antioxidanten en mineralen
- Eenvoudig te bereiden en gemakkelijk op te warmen
Hoe Parboiled Rijst Koken?
Optimale tijd voor het koken van parboiled rijst is 15 minuten. Laat de parboiled rijst na het koken even nagaren in de pan.
Veganistische gele rijst met kikkererwt, dadel en frisse granaatappel
Ingrediënten:
- 300 gram Bravo Foods parboiled rijst
- 2 el saffraan
- 20 gram verse munt
- 250 gram kikkererwten
- 15 dadels
- 2 granaatappels
- 2 limoenen
- 1 el olijfolie
- Zout
Bereidingswijze:
- Voeg 900 ml water toe aan een pan. Zodra het water kookt, voeg je de 300 gram parboiled rijst en 2 eetlepels saffraan toe.
- Kook de rijst 15 minuten.
- Giet de rijst af en laat de rijst met de deksel op de pan voor 10 minuten staan.
- Giet de kikkererwten af en dep ze droog met een schone theedoek.
- Zet een koekenpan op het fornuis en voeg een eetlepel olijfolie aan de koekenpan toe.
- Bak de kikkererwten met een snuf zout in de koekenpan tot ze krokant worden.
- Haal de koekenpan van het vuur.
- Snijd de verse munt en dadels in smalle reepjes.
- Snijd de granaatappels open en haal de pitjes los, leg deze apart.
- Schep de verse munt, dadelreepjes, granaatappelpitjes en kikkererwten door de gele rijst.
- Verdeel de gele rijst over vier borden.
- Snijd de limoenen in partjes en garneer de borden.
Eetsmakelijk!
- 25 minuten
- 4 borden