Pilav, of pilaf is een van oorsprong Turks gerecht, maar wordt nu veel gekookt in alle Midden Oosterse keukens. Het is een mengsel van rijst en geurige kruiden zoals kardemom en kaneel. Pilav heeft vele soorten variaties, bijvoorbeeld met kip of met fruit. In dit artikel inspireren we jullie met drie heerlijke pilav recepten!
Pilav rijst basisrecepten
Dit recept is voor vier personen
Ingrediënten
- 300 gram Bravo basmati rijst
- 200 gram wortel
- 500 ml groenten bouillon
- 100 gram rozijnen
- 2 uien
- Snufje kaneel
- Snufje kardemom
- 2 theelepels kurkuma
- Rasp van een halve sinaasappel
- 2 eetlepels pistachenootjes
- Verse peterselie
Bereidingswijze
- Hak de ui fijn. Voeg aan een ruime koekenpan een eetlepel olie toe.
- Voeg de ui toe en bak deze kort totdat deze glazig ziet.
- Hak de wortel in kleine stukjes en bak de wortel een minuut mee.
- Voeg de kaneel, kurkuma en kardemom toe.
- Voeg dan de ongekookte rijst en rozijnen toe.
- Voeg direct daarna de 500 ml groentebouillon toe en rasp een halve sinaasappel boven de pan.
- Laat dit mengsel ongeveer 15 minuten doorkoken en roer af en toe door.
- Proef of de rijst na 15 minuten goed gaar is en voeg voor het serveren de pistachenootjes en verse peterselie toe.
- Eetsmakelijk!
Pilav met kip en perzik
Dit recept is voor vier personen
Ingrediënten
- 300 gram Bravo basmati rijst
- 500 ml kippenbouillon
- 300 gram kipfiletblokjes
- 70 gram tomatenpuree
- 1 blik halve perziken op lichte siroop
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 200 gram wortel
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel ketjap
- 1 theelepel paprikapoeder
- Snufje kardemom
- Snufje kaneel
- Peper & zout
Bereidingswijze
- Snipper de ui fijn, hak de knoflook fijn en snijd de wortel in dunne plakjes.
- Verhit in een koekenpan olie en bak hierin de knoflook, ui en wortel plakjes.
- Voeg daarna de kipfilet blokjes toe en bak deze gaar.
- Voeg dan de kruiden toe, een snufje kaneel, snufje kardemom en een theelepel paprikapoeder.
- Voeg daarna de tomatenpuree toe.
- Voeg de rijst en kippenbouillon toe en laat de rijst in ca. 15 minuten op laag vuur gaar koken.
- Snijd de perziken in blokjes en voeg het sap toe aan het rijstmengsel.
- Voeg zodra de rijst gaar is de chilisaus en ketjap toe.
- Voeg tot slot de perziken in blokjes toe en breng het gerecht eventueel op smaak met peper & zout.
- Eetsmakelijk!
Pilav met peer, spinazie en rozijnen
Dit recept is voor vier personen
Ingrediënten
- 300 gram Bravo basmati rijst
- 400 gram winterpenen
- 4 el milde olijfolie
- 1,5 groentebouillon blokje
- 50 gram rozijnen
- 3 el vadouvan
- 750 ml water
- 2 tenen knoflook
- 2 Conference peren
- 200 gram vegetarische basis rulstukjes
- 200 gram bladspinazie
Bereidingswijze
- Schil de winterpenen en snijd in dunne plakjes.
- Verhit 2 el olijfolie in een hapjespan en bak de wortelplakjes op middelhoog vuur.
- Voeg de Bravo Basmati rijst, bouillonblokjes, rozijnen, 1 tl vandouvan en het water toe.
- Breng aan de kook en laat de pilav op middelhoog vuur met de deksel op de pan in 15 minuten garen. Roer af en toe door.
- Snijd de knoflook fijn.
- Schil en snijd de peren in blokjes van 1 cm.
- Verhit 2 el olie in een koekenpan en roerbak de rulstukjes met de rest overige 2 tl vandouvan.
- Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten mee op middelhoog vuur.
- Voeg, wanneer de rijst 15 minuten gekookt heeft, de spinazie in delen toe en laat slinken.
- Voeg de peer de laatste 2 minuten toe en zet het vuur uit, zodat de peer mee verwarmd.
- Verdeel de pilav over dier borden en verdeel de rulstukjes over de pilav..
- Eetsmakelijk!
Wij hopen dat jij geïnspireerd bent om aan de slag te gaan met een heerlijk pilav recept. Laat je favoriet weten in onze comments. Kijk voor meer receptinspiratie hier.