Ieder jaar breekt er voor moslims een maand van de vastenperiode aan: de ramadan. Ramadan is de negende maand in de Islamitische kalender. De Islamitische kalender werkt op basis van de maan. Dat betekent dat de Ramadanmaand begint als het eerste streepje van de maan zichtbaar is. Tijdens ramadan vasten moslims wanneer de zon opkomt en verbreken het vasten wanneer de zon ondergaat. Normaliter wordt het vasten verbroken met een kort gebed, een glas melk en een dadel. Na het vasten volgt ook de ‘iftar’, waarin men met elkaar geniet van een maaltijd. Bravo Foods biedt graag inspiratie om mooie gerechten op tafel te zetten tijdens (de) iftar.
Recept 1: Gele rijst met pittige kipreepjes en frisse yoghurtdressing
Dit gerecht is eenvoudig te bereiden, maar heeft zeer veel smaak! De combinatie van de pittige kip, geurige rijst en frisse yoghurtsaus zorgt voor een heerlijk ramadan gerecht! Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten voor de gemarineerde kip:
- 400 gram kipfilet
- 1 el paprikapoeder
- 1 theelepel sambal
- 2 tl kurkuma
- ½ tl-chilipoeder
- 1 teentje knoflook
- 1 gele ui
- 2 el olie
Ingrediënten voor de gele rijst:
- 300 gram Bravo Foods Basmatirijst
- 2 el saffraan
- 15 gram verse munt
Ingrediënten voor de frisse yoghurtsaus:
- 400 gram Griekse yoghurt
- ¼ komkommer
- 10 gram verse munt
- 10 gram verse koriander
- ½ tl-gemalen mosterdzaad
- Snufje peper & zout
Bereidingswijze gemarineerde kip:
- Snijd de kipfilet in reepjes en leg deze in een schaal.
- Snipper de ui en knoflook fijn.
- Voeg de eetlepel paprikapoeder, theelepel sambal, 2 theelepels kurkuma, een halve theelepel chilipoeder toe aan de kipfilet reepjes. Roer dit goed door.
- Verwarm in een ruime koekenpan 2 eetlepels olie en voeg de gesnipperde ui en knoflook toe. Bak de ui glazig.
- Voeg aan de pan de gemarineerde kipreepjes toe en bak deze gaar. Neem de koekenpan van het vuur.
Bereidingswijze gele rijst:
- Breng 450 ml water met 2 eetlepels saffraan aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de 300 gram basmatirijst toe.
- Kook de basmati rijst 12-15 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
- Giet de rijst af en laat de rijst 10 minuten met de deksel op de pan staan.
- Snijd de 15 gram verse munt klein, en schep deze door de gekookte rijst heen.
Bereidingswijze frisse yoghurtsaus:
- Schep de 400 gram Griekse yoghurt in een kom met ½ theelepel gemalen mosterdzaad.
- Snijd de komkommer in kleine stukjes en hak de 15 gram verse munt en 15 gram verse koriander fijn.
- Voeg de gesneden komkommer en kruiden bij de yoghurt en roer goed door elkaar.
- Voeg naar smaak peper & zout toe.
Serveer de gemarineerde kip over de gele rijst en serveer de frisse yoghurtsaus los naast het gerecht. Eetsmakelijk!
Recept 2: Veganistische gele rijst met kikkererwt, dadel en frisse granaatappel
Ben je op zoek naar een zoet, maar ook fris gerecht tijdens de ramadan? Dan is dit rijstgerecht met dadels, kikkererwten en frisse granaatappel zeker het proberen waard! Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten voor de gele rijst
- 300 gram Bravo Foods Parboiled rijst
- 2 el saffraan
- 20 gram verse munt
- 250 gram kikkererwten
- 15 dadels
- 2 granaatappels
- 2 limoenen
- 1 el olijfolie
- Zout
Bereidingswijze
- Voeg 900 ml water toe aan een pan. Zodra het water kookt, voeg je de 300 gram parboiled rijst en 2 eetlepels saffraan toe.
- Kook de rijst 15 minuten.
- Giet de rijst af en laat de rijst met de deksel op de pan voor 10 minuten staan.
- Giet de kikkererwten af en dep ze droog met een schone theedoek.
- Zet een koekenpan op het fornuis en voeg een eetlepel olijfolie aan de koekenpan toe.
- Bak de kikkererwten met een snuf zout in de koekenpan tot ze krokant worden.
- Haal de koekenpan van het vuur.
- Snijd de verse munt en dadels in smalle reepjes.
- Snijd de granaatappels open en haal de pitjes los, leg deze apart.
- Schep de verse munt, dadelreepjes, granaatappelpitjes en kikkererwten door de gele rijst.
- Verdeel de gele rijst over vier borden.
- Snijd de limoenen in partjes en garneer de borden.
Dit gerecht is niet alleen warm lekker, maar ook prima koud te eten. Eetsmakelijk!
Recept 3: Veganistische rijstsalade met wortel, rozijnen en amandel
Deze rijstsalade is uitstekend geschikt om van tevoren te bereiden, want koud kan deze ook erg goed gegeten worden! Een rijkgevulde veganistische rijstsalade, met frisse wortel, zoete rozijnen en amandel. Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten voor de rijstsalade
- 300 gram Tosya rijst
- 2 gele uien
- 2 teentjes knoflook
- 8 wortels
- 3 et Biryani kruiden
- 100 gram rozijnen
- 100 gram amandelen
- 1 el olijfolie
- Zout & peper
- 15 gram verse koriander
Bereidingswijze:
- Voeg in een pan 600 ml warm water toe. Voeg de 300 gram Tosya rijst toe.
- Week de rijst 10 minuten in het warme water.
- Breng na 10 minuten de rijst aan de kook en kook de rijst, afhankelijk van de gewenste gaarheid, 12-15 minuten.
- Giet de rijst af en laat de rijst afkoelen.
- Snipper de ui en knoflook fijn.
- Snijd de wortels in kleine reepjes.
- Zet een koekenpan op het vuur en voeg een eetlepel olijfolie toe, bak hierin de ui en knoflook glazig.
- Voeg daarna de wortelreepjes toe en bak dit kort mee.
- Voeg de 3 eetlepels Biryani kruiden toe en bak dit nog even kort mee.
- Haal de koekenpan van het vuur.
- Snijd de amandelen grof.
- Voeg de rijst, gehakte amandelen en rozijnen toe aan de koekenpan.
- Roer dit geheel goed door.
- Hak de verse koriander fijn.
- Verdeel de rijstsalade over vier borden en garneer met de verse koriander. Eetsmakelijk!
Benieuwd naar al onze smaakvolle rijstgerechten? Lees dan hier even verder.