Veelzijdigheid van knoflook & rijst

Op 19 april is het Knoflook Dag, de dag waarop de veelzijdigheid van knoflook voorop staat. Knoflook is namelijk niet alleen een smaakmaker in de keuken, maar heeft ook vele schoonheids- en gezondheidsvoordelen. Sommige mensen lopen liever met een grote boog om knoflook heen, de geur kan namelijk erg overheersend en aanwezig zijn. Desalniettemin is het een erg prettig product om smaken en geuren te creëren, versterken, te gebruiken als verzorgingsproduct of om een boost te geven aan je immuunsysteem. Knoflook staat er namelijk om bekend dat het goed is voor je immuunsysteem, en dit zorgt er automatisch voor dat je minder vaak ziek en verkouden wordt! De veelzijdigheid van knoflook wordt ook in de verzorgingswereld steeds meer ontdekt. Wie last heeft van dunner wordend haar of haaruitval, kan baat hebben aan een shampoo met knoflook, om haaruitval of uitdunning tegen te gaan.

Maar toch zien we knoflook vooral terug in de keuken, knoflook is een zeer veelzijdig product en kan zorgen voor een echte smaakexplosie! Bravo Foods heeft drie recepten met knoflook voor jou samengesteld, zodat je op 19 april de veelzijdigheid van knoflook kan ontdekken!

Knoflookrijst

Met knoflookrijst geef je de rijst net dat beetje extra. Knoflookrijst is heerlijk in combinatie met je favoriete groenten en een eiwitbron. Benieuwd hoe je knoflookrijst maakt?

Dit recept is voor vier personen

Ingrediënten

  • 250 gram Bravo Basmati rijst
  • 3 el olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 500 ml groentebouillon
  • Peper

Bereidingswijze

  1. Was de Bravo Basmati rijst in een zeef onder koud stromend water tot het waswater helder is.
  2. Laat de Bravo Basmati rijst goed uitlekken.
  3. Hak de knoflook in fijne stukjes en fruit de ui in kleine stukjes.
  4. Verhit de 3 el olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook lichtbruin.
  5. Voeg de rijst toe en bak de rijst kort mee.
  6. Voeg de kleingesneden ui, groentebouillon en peper naar wens toe.
  7. Breng het geheel aan de kook.
  8. Draai de hittebron laag en leg een deksel op de pan en laat de rijst ca. 20 minuten zachtjes doorkoken.
  9. Verwijder de deksel en laat de rijst nog ca. 5 minuten uitdampen.
  10. Serveer de rijst met je favoriete groenten en eiwitbron, eetsmakelijk!
Knoflookrijst met Babi Pangang

Babi Pangang is een vrij eenvoudig te bereiden recept, maar is wel een all-time-favorite en heerlijk in combinatie met knoflookrijst! Door de toevoeging van frisse atjar en komkommer, heb je in een handomdraai een heerlijk en kruidig gerecht.

Dit recept is voor vier personen

Ingrediënten

Voor de knoflookrijst

  • 250 gram Bravo Basmati rijst
  • 3 el olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 500 ml groentebouillon
  • Peper

Voor het vlees

  • 600 gr hamlappen (wij gebruikten hamlappen, maar je kunt ook kiezen voor bijv. varkenslapjes of andere stukje varkensvlees)
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 2 el olie

Voor de saus

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el olie
  • Scheutje citroensap
  • 1 tl gemberpoeder
  • 150 gr tomatenpuree
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 3 el ketchup
  • 3 el sweet chilisaus
  • 200 ml water
  • 2 el maizena

Garnering

  • Schijfjes komkommer
  • Atjar

Bereidingswijze

  1. Bereid de knoflookrijst volgens het recept hierboven.
  2. Snijd de hamlappen in reepjes.
  3. Snijd 2 tenen knoflook fijn.
  4. Voeg in een kom de hamreepjes, 2 fijngesneden tenen knoflook, 4 el ketjap manis en 2 el sojasaus aan elkaar toe. Roer dit goed door elkaar.
  5. Verhit in een grillpan 2 el olie en bak het vlees gaar.
  6. We gaan aan de slag met het maken van de saus.
  7. Snipper de ui en 2 overige knoflooktenen fijn.
  8. Voeg een el olie toe aan een kleine pan en bak de ui en knoflook.
  9. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit mee.
  10. Voeg daarna een scheutje citroensap, 1 tl gemberpoeder, 4 el bruine basterdsuiker, 3 el ketchup, 3 el sweet chilisaus toe en 150 ml water toe.
  11. Laat de saus ongeveer 15 minuten pruttelen op laag vuur.
  12. Meng 2 el maïzena met 50 ml water en voeg dit mengsel al roerend toe aan de saus.
  13. De saus dikt nu in, afhankelijk van de gewenste dikte kun je nog extra maïzena toevoegen.
  14. Meng het gebakken vlees door de saus.
  15. Maak de borden op met de knoflookrijst, babi pangang en naar wens komkommer en atjar.

Eetsmakelijk!

Frisse tzatziki met pit

Tzatziki is een heerlijk frisse typisch Griekse knoflooksaus. Kook naast de tzatziki wat Bravo rijst naar wens en voeg je favoriete eiwitbron toe. In een handomdraai heb je een heerlijk gerecht met een pittige knoflooksaus! Benieuwd hoe je Griekse tzatziki maakt?

Dit recept is voor vier personen

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 400 ml Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 el citroensap
  • Halve rode peper zonder zaadjes
  • Peper & zout

Bereidingswijze

  1. Was de komkommer, schil en rasp de komkommer heel fijn.
  2. Leg de komkommerrasp in een vergiet en strooi er naar wens peper en zout overheen.
  3. Laat de komkommerrasp 15 minuten uitlekken.
  4. Roer 400ml Griekse yoghurt met 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel witte wijnazijn en 2 el citroensap door elkaar.
  5. Knijp de 6 knoflookteentjes uit boven het yoghurt mengsel.
  6. Snijd de halve rode peper in de gewenste grootte.
  7. Roer de komkommerrasp en rode peper door het yoghurt mengsel.
  8. Kook je favoriete Bravo rijst volgens de verpakking en vul aan met je favoriete eiwitbron.

Eetsmakelijk!

Hopelijk hebben we jou geïnspireerd om aan de slag te gaan en de veelzijdigheid van knoflook te ontdekken! Benieuwd naar meer receptinspiratie? Kijk dan hier.