Vandaag is het Wereld Tonijn Dag. De dag waarop internationaal aandacht wordt gevraagd voor het verduurzamen van tonijnvisserijen. De vangst van tonijn is sinds de jaren 80 verdubbeld. Vooral de gestreepte tonijnsoort is populair; de helft van de wereldwijde tonijnvangst bestaat uit deze tonijnsoort. Over de hele wereld wordt tonijn graag gegeten. Sashimi, tonijn uit blik, tonijnsteak, tonijnsalade. De variatie met tonijn is reuze! Heb jij een stukje duurzame tonijn in handen gekregen? Bravo Foods biedt inspiratie voor drie heerlijke gerechten met tonijn!
Rijstsalade met pittige tonijn
Een lekkere rijstsalade met tonijn; perfect voor de lunch, als snel diner, of op tafel tijdens een zomerse BBQ!
Dit recept is voor vier personen
Ingrediënten
- 300 gram Bravo Parboiled rijst
- 200 gram cherrytomaten
- 150 gram mais
- 300 gram tonijnstukken in olijfolie (uitgelekt)
- 150 gram doperwten
- 1 oranje paprika
- 1 bosje peterselie
- 2 stengels bosui
- 2 el limoensap
- 1 el olijfolie
- 2 el chili-olie
- Zout & peper
Bereidingswijze
- Breng een ruime pan met water aan de kook.
- Voeg de 300 gram Bravo Parboiled rijst toe en breng aan de kook.
- Laat de rijst 15 minuten koken.
- Giet de rijst af en laat de rijst nog 10 minuten met de deksel op de pan nagaren.
- Laat de rijst na de 10 minuten afkoelen.
- Was de cherrytomaten en halveer de tomaatjes.
- Was de paprika en snijd in kleine reepjes.
- Was de bosui en snipper fijn.
- Hak de peterselie fijn.
- Voeg alle gesneden ingrediënten toe aan een ruime schaal.
- Lek de tonijn uit en breng eventueel alvast wat op smaak met zout & peper.
- Voeg aan de schaal de uitgelekte tonijn, uitgelekte mais en uitgelekte doperwten toe.
- Het is tijd om de dressing te maken. Voeg 2 el limoensap, 1 el olijfolie, 2 el chili-olie en peper & zout toe aan een kom.
- Meng dit goed met elkaar en breng eventueel verder op smaak met je favoriete kruiden.
- Voeg de dressing toe aan de ruime schaal met de salade.
- Mix het goed door elkaar en klaar is je rijkgevulde salade met pittige tonijn!
Eetsmakelijk!
Tonijn sushi
Sushi, voor velen een echte guilty-pleasure! Sushi is uitstekend te bereiden met onze Bravo Pandanrijst. Deze plakkerige rijst is uitstekend bruikbaar voor sushi.
Dit recept is voor 24 porties
Ingrediënten
- 200 gram Bravo Pandanrijst
- 2 el rijstazijn
- 2 tl kristalsuiker
- 1 tl zeezout
- 100 gram verse tonijnsteaks
- 2 tl wasabipasta
- 3 norivellen
- 4 el sojasaus
- Extra: bamboematje
Bereidingswijze
- Spoel de Bravo Pandanrijst af. Voeg 200 ml water toe aan een pan met een dikke bodem.
- Voeg de Bravo Pandanrijst toe en breng aan de kook.
- Kook de rijst 2 minuten op hoog vuur, 5 minuten op middelhoog en 12 minuten op laag vuur.
- Zet het vuur uit na 17 minuten en neem de deksel van de pan.
- Dek de pan af met een schone theedoek en leg de deksel op de pan met de theedoek.
- Laat 15 minuten staan.
- Zet een kleine steelpan op het vuur.
- Voeg de 2 el rijstazijn, 2 tl kristal suiker en 1 tl zeezout toe.
- Breng dit zachtjes aan de kook tot de ingrediënten in elkaar zijn opgelost.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Voeg het mengsel toe aan de rijst en roer dit goed door.
- Laat de rijst en het mengsel goed afkoelen.
- Snijd de tonijnsteaks in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
- Besprenkel de plakjes dun met de wasabi.
- Pak het bamboematje in met vershoudfolie.
- Leg een norivel op het matje.
- Bedek met 1/3 van de rijst, houd bovenaan een strookje vrij van 2 cm.
- Leg 1/3 van de tonijn in het midden op de rijst.
- Rol de norivel op met het matje.
- Snijd de rol in 8 stukken.
- Maak de overige twee rollen op dezelfde manier en serveer met de sojasaus.
Eetsmakelijk!
Poke bowl spicy tuna
Poke bowls, de hype van het afgelopen jaar. Samen met de pit van de pittige tonijn en de frisheid van de groentes is dit een heerlijk gerecht! Bestaande uit gezonde vetten van de tonijn, vitamines van de frisse groenten en een heerlijke Bravo Pandanrijst als koolhydraatbron. Een evenwichtige maaltijd die er ook nog eens aantrekkelijk uit ziet!
Dit recept is voor vier personen
Ingrediënten
- 300 gram Bravo Pandanrijst
- 400 gram verse tonijnsteak
- 2,5 tl wasabipasta
- 150 gram komkommer
- 2 avocado’s
- 200 gram peen julienne
- 200 gram sojaboontjes
- 150 gram rode kool
- 1 stengel bosui
- Garnering: sesamzaadjes & verse gember
Bereidingswijze
- Breng 450 ml water aan de kook.
- Voeg de 300 gram Bravo Pandanrijst toe zodra het water kookt.
- Kook de Bravo Pandanrijst 15 minuten.
- Laat de rijst na het koken nog 15 minuten nagaren met de deksel op de pan.
- Snijd de verse tonijnsteaks, naar wens, in fijne plakjes of blokjes.
- Smeer de blokjes in met de wasabipasta.
- Was de komkommer en snijd de komkommer in vieren en in blokjes.
- Indien de rode kool nog niet voorgesneden is, was je deze en snijd je deze in reepjes.
- Ontpit de avocado’s en snijd in reepjes.
- Was de bosui en snipper de bosui fijn.
- Verdeel de rijst over vier diepe borden.
- Nu begint het leukste, de poke bowls ‘’aankleden’’!
- Leg in elke hoek van het diepe bord 1 van de groentes.
- Leg in het midden van de borden de gesneden tonijn en garneer met de bosui.
- Strooi als laatste wat sesamzaadjes over de poke bowl en eetsmakelijk!
Hopelijk hebben we jou geïnspireerd om aan de slag te gaan! Benieuwd naar meer receptinspiratie? Kijk dan hier.